Blog met kort nieuws

Verhuren of niet verhuren?

19 feb 2017
Mostrar 1 comentario
Añadir comentario

Sociale media:

Luz Casal

Zij is een Spaanse zangeres afkomstig uit Galicië en het is vooral pop-rock dat zij brengt. Zij is tevens een van de beroemdste zangeressen in Spanje.

 

Na haar grote Spaanse successen in de jaren tachtig kreeg ze ook meer internationale bekendheid, vooral dan in Frankrijk. De verkoop van haar cd's staat momenteel op 5.000.000 exemplaren.

 

Het begin

Luz Casal is geboren in een klein dorpje in Galicië, Boimorto op 11 november 1958. Toen zij zes maanden was verhuisde zij met haar ouders naar Asturië.

 

Later kwamen zij in Gijón waar Luz voor 50 personen haar eerste optreden gaf. Zij studeerde piano, deed aan ballet en maakte deel uit van een rock groep "Los Fannys", deze groep bracht covers van andere artiesten. Deze groep trad op in Asturië, León en Galicië. Niettemin wou ze altijd al op het podium als solo artieste en daarom ging zij zang studeren.

 

In 1977 kon zij haar ouders overtuigen om een carrière in de muziek te kunnen beginnen en daarom ging zij naar Madrid om er haar eerste demo te maken "La Guapa".

 

Zij gaat dan een aantal platenmaatschappijen langs en een onafhankelijk label geeft haar een kans in een koortje en zij begint een muziek carrière. Zij werkt mee aan de opnames van tal van andere artiesten op dat label en zingt live in het achtergondkoor van Juan Pardo. Zij begint nu ook haar eigen liedjes te schrijven en op te nemen maar geen enkel is op de markt gebracht.

 

In 1980 maakte zij dan haar eerste opname, El Ascensor, waarin zij reggae invloeden had opgenomen als eerbetoon aan Bob Marley. Zij had optredens op verschillende festivals in verschillende landen.

 

Vanaf 1981 kwam er dan met de regelmaat van de klok een nieuwe platenopname, er kwam een eerste tv show en een samenwerking met andere artiesten kwam ook regelmatig voor zoals met Mark Knopfler in 1986 en met de Christians in 1987.

 

In 1987 trok ze ook op tournee naar de Verenigde Staten, Mexico en Venezuela.

 

In 1988 was er dan een optreden met Phil Manzanera van de Doors op een festival in Ibiza.

 

Vanaf 1989 begon dan haar grote succes, haar cd had een verkoop van 300.000 exemplaren. De volgende cd was dan weer goed voor 450.000 exemplaren en kreeg 4 maal platina. Van deze cd haalde Pedro Almodovar muziek voor zijn film Tacones Lejanos. Luz werd nu een ster in Europa en zeker in Frankrijk.

 

Haar carrière verloopt vlot tot zij op 16 januari 2007 geopereerd wordt van kanker en op 20 juni 2007 publiceerd zij op haar web pagina dat zij de ziekte overwonnen had.

 

Op 12 oktober brengt zij dan haar nieuwe single en haar nieuw album uit. Op deze cd heeft zij gezelschap van Carlos Goñi, Luis Auserón en Pablo Guerrero.

Haar website staat op Luz Casal

 

Discografie

  • Luz (1982)
  • Los ojos del gato (1984)
  • Luz III (1985)
  • Quiéreme aunque te duela (1987)
  • Luz V (1989) (300.000 ex)
  • A contraluz (1991) (600.000 ex)
  • Como la flor prometida (1995) (800.000 ex)
  • Un mar de confianza (1999) (600.000 ex)
  • Con otra mirada (2002) (150.000 ex)
  • Sencilla alegría (2004) (120.000 ex)
  • Vida tóxica (2007) (+40.000 ex)
Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio
© - Laatst gewijzigd op 19/11/2017